szerda, január 14, 2009

myvip és iwiw

Ki nem hallott még a két nagy ismeretségi hálózatról. Myvip és iwiw témában jelent meg egy post a webszemlében. A cikk ugyan nem túl informatív, éppen csak egy rövid jellemzés és a legfontosabb linkek szerepelnek benne, de számomra mégis kérdéseket vet fel. Nem azt, hogy melyik népszerűbb: a myvip vagy az iwiw, hanem, hogy miért is van kettőre szükség. Az ok valószínű abban áll, hogy az első ilyen rendszer az iwiw, a nagy népszerűség miatt igen sokszor túlterheltté vált, és lassította a tagfelvételt. Ennek egész egyszerűen matematikai oka van, mert a tagok létszámával nem lineáris arányban van a kapcsolatok száma. Tehát elindult még egy, a myvip.
Ha fotókat töltök fel a netre, a haverjaimnak mindegy milyen linket küldök, panoramio, vagy flickr. De egy hálózatnál a konkurens csapat tagjai között nem kereshetem a kapcsolatokat. Ha mindkét helyen tag vagyok. akkor az külön macera, hogy ismerőseim egy része itt is - ott is, más része csak itt, vagy ott. És van aki sehol. Én őt keresem. Igen valóban. Az ilyen hálózatok tárkeresésre, kapcsolatok és párkapcsolatok építésére is jók.
Kellene valami myvip-iwiw-openID, hogy a két rendszert össze lehessen fésülni. De ha ez megtörténik az veszélyes is lehet. Összeesküvés-elmélet. Mindenkiről mindent tud a nagytestvér. És már a kapcsolatokat is ismeri.

1 megjegyzés: